• Snabba leveranser
  • Säker betalning
  • Fri frakt över 800 kr
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
 
Fröer  Grönsaker  Tomat

Köp fröer och odla egna tomater

Kampanj
Tomat, biff Marmande
En bra frilandstomat!
5,50 kr
7,90 kr

Odla dina egna tomater! Välj bland ett stort sortiment av tomatfröer.

Börja med att köpa fröer till tomater.

När du köper fröer och ska odla dina egna tomater kan du välja bland många olika sorter, med olika färg, storlek, smak och mognadstid. Till exempel finns det både gula, orange, rosa, röda och så mörka tomater att man nästan tror att de är svarta. Ska du odla dina tomater utomhus ska du köpa fröer till frilandstomater. Om du å andra sidan har tillgång till ett växthus eller uterum kan du välja bland många fler sorter. Det finns små tomater du kan odla i kruka och stora, högväxtande sorter som du behöver binda upp.

Att så och odla tomater.

Tomater behöver förodlas inomhus ca 8 veckor innan du ska plantera ut dem. Börja med att så tomatfröerna i exempelvis en pluggbox. Använd näringsfattig såjord och placera sådden ljust och gärna med lite värme under. Exempelvis ovanför ett element. När de  små tomatplantorna kommit upp och och fått några blad planterar du om de små dem så det står i var sin lite större kruka. Plantera gärna lite djupare än de stått. Då växer det ut fler rötter från den del av stammen som hamnar under jorden. Om du sår tidigt på säsongen kan det vara bra at ha växtbelysning över. 

Avhärda plantorna innan du planterar ut dem permanent genom att ta ut dem några timmar varje dag i ett par dagar.

Att sköta om sina tomater.

De flesta tomater vill stå i växthus eller ett uterum där det är varmt och vindskyddat. Det finns vissa sorter, sk frilandstometer, som du även kan odla utomhus. Tänk på att de då vill ha en varm och skyddad plats.

Många tomater blir ganska höga och behöver bindas upp allt eftersom de växer. Ha gärna ett par kraftiga stolar nertryckta i jorden som de kan klänga på, eller fäst något i taket på växthuset och låt dem klänga på snören upp mot taket.

Flera sorter behöver även tjuvas. Det innebär att du tar bort de små extraskotten som kommer på tomatplantorna. Dessa kommer mellan stammen och grenarna. Läs på fröpåsarna. Där hittar du bra information om hur dina tomater ska skötas. 

Lycka till. Snart kan du njuta av solmogna tomater som du odlat själv från frö.


Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan